Felhívás az Európai Tehetségnap megrendezésére

Klímaváltozás, energiaválság, járványok, pénzügyi csődök, kultúrák új típusú találkozásai, társadalmi feszültségek… Míg mindez sokaknak ijesztő fenyegetés, addig a tehetséges embereknek megoldásra váró feladat, stimuláló kihívás.

A problémáink megoldásához szükségünk van tehetséges emberekre, a tehetség azonban különös dolog. Olyan a természete, hogy ahol megbecsülik, ahol szeretik, ahol támogatják, ott tűnik fel, ott sokszorozódik. Ezt felismerve számos európai ország elkezdte kiépíteni a saját tehetségsegítő rendszerét.Erre példa a Magyar Nemzeti Tehetségsegítő Tanács , www.tehetsegpont.hu, amely a magyarországi tehetséggondozást fogja össze.
 
2006 óta a Tanács elindította a Tehetségnapokat, figyelemfelkeltő fesztiválok rendezésével, amelyeken a tehetséges emberekre és a tehetségsegítésre hívják fel a figyelmet. A TehetségNapok megrendezésére mindig március 25-én, Bartók Béla születésnapján   kerül sor. Az utóbbi években határokon átívelő tehetségnapokat is rendeztek a szomszédos országokban. Hamarosan mozgalommá nőtt a Tehetségnap. 2010-re számos város és helyi közösség csatlakozott a mozgalomhoz és rendezte meg saját Tehetségnapját. Ezeken az eseményeken helyi tehetségek és tehetségsegítő tanácsok mutatkoznak be minden kategóriában és korcsoportban. A rendezvényeken kerekasztal-beszélgetések, tehetségtanácsadás és hálózatépítés folyik.
Az utóbbi hónapokban a különleges rendezvény iránt élénk érdeklődést tapasztalhattunk számos európai országból. Ez arra inspirál minket, hogy 2011 márciusában, amikor Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, életre hívjuk az
 
I. Európai Tehetségnapot!
 
Minden ország csatlakozását, legyen szó akár EU-s, akár az EU-n kívüli országról, örömmel várjuk! A rendezvény tervezett időpontja 2011.április 7-9.
 
Kérjük, hogy ha Ön bármilyen minőségben érdeklődik az I. Európai Tehetségnap iránt, ne habozzon, keresse munkatársunkat: info@talentday.eu

 


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Tehetség Program Új Széchenyi Terv Aegon