A Tehetségek Szolgálatáért kitüntetések 2012.

A díjazottak: dr. Gambár Katalin (Gábor Dénes Tehetségpont), Oláh Gábor Péter (Patrona Hungariae Iskolaközpont), dr. Pataricza András (BME és OTDT) és Prof. Franz J. Mönks, az Európai Tehetségtanács örökös tiszteletbeli elnöke.

A hagyományokhoz híven ünnepélyes keretek között az Országos Tehetségnapon adták át A Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjakat 2012. március 24-én Budapesten. Az elismerést a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács három éve ítéli oda olyan személyiségeknek, akik a fiatal tehetségek felkarolása terén végzett önzetlen és eredményes munkájukkal mindannyiunk számára példát mutatnak.

A Tehetségek Szolgálatáért Életműdíj elismerésben részesült
  • több évtizedes, a köz- és felsőoktatást egyaránt átfogó példaértékű tehetséggondozó munkájáért, kutatói, oktatói, és szervezőmunkájáért dr. Gambár Katalin, kutató tanár és tehetséggondozó pedagógus, a Gábor Dénes Főiskola főiskolai tanára, a Gábor Dénes Tehetségpont diákműhelyének vezetője.
  • a természettudományok, különösen a kémia megszerettetése érdekében tett erőfeszítéseiért, versenyeredményeiért, a szakterületéhez kapcsolódó publikációiért, a szakmai szervezetekben folytatott tevékenységéért Oláh Gábor Péter, a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kémia szakos tanára és a tehetséggondozásért felelős igazgatóhelyettese.
  • elkötelezett felsőoktatási tehetséggondozó tevékenységéért, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon résztvevő diákok témavezetőjeként és az OTDT Informatika Tudományi Szakmai Bizottságának, majd Elnökségének tagjaként végzett munkájáért dr. Pataricza András a BME VIK, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi tanára.
  • a magyar tehetségkutatás több évtizedes szakmai támogatásáért, nemzetközi jó hírének ápolásáért és a hazai tehetségfejlesztő szakemberképzés debreceni megindításában játszott szerepéért Prof. Franz J. Mönks, a Radboud University, Nijmegen (Hollandia)  emeritus professzora, a tehetségkutatás nemzetközi szaktekintélye, a European Council for High Ability (ECHA) örökös tiszteletbeli elnöke. Prof. Franz J. Mönks a kitüntetést a 80. születésnapja alkalmából a közeljövőben Tokajban rendezendő ECHA-konferencián veszi át.

 

2012. március 24.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Tehetség Program Új Széchenyi Terv Aegon