A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület I. Tehetségnapja

2011. március 26-án Egyesületünk első ízben rendezett Tehetségnapot, amelynek a kolozsvári  János Zsigmond Unitárius Kollégium adott otthont.

DSC_0027A rendezvény a különböző területeken jeleskedő diákok számára nyújtott lehetőséget tehetségük megmutatására, társaikkal való ismerkedésre.

Popa Márta iskolaigazgató házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket. A tehetségek segítése Magyarországon nemzeti ügy, és érezzük, itt Erdélyben is az anyaország törődését – mondta.
Péntek János, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület elnöke kiemelte: a bemutatkozás a tehetségnap lényege. Tulajdonképpen minden 2002 nyarán kezdődött, amikor egy konferencián az elkallódó tehetségekről beszéltem. É. Kiss Katalin kezdeményezésére az induláskor mellénk szegődött a Baptista Szeretetszolgálat, de felhívásaink válaszra találtak az akadémikusok körében is – emlékezett vissza a kezdetekre az Egyesület elnöke. Tíz év távlatából visszatekintve örömmel mondta: van okunk a bizakodásra. Elsősorban magunkban, közösségünkben kell keresnünk az értékeket, hiszen mindannyiunkban ott van a létra, amelyen feljebb kapaszkodhatunk – hangsúlyozta.
Sólyom László volt köztársasági elnök szerint a Nyilas Misi Egyesület fontos hivatása itt Erdélyben, hogy folytassa a „nyilasmisik” felkarolásának hagyományát, és mindenkiben tudatosítsa: nincs elveszve semmi. Ha ez az egyesület nem működne, sok gyermek elkallódott volna, de ami a legfontosabb, elveszett volna a magyarság számára. Az egyesület része egy tehetséggondozó rendszernek, amely nem csak akkreditált, de kiváló tehetségtámogató program. Ugyanakkor a Nyilas Misi Egyesület egyik alapgondolata, hogy értékes, öntudatos személyiségeket segítsünk kialakulni ebben a mai világban. A gyerekeknek azt mondanám, ragadják meg ezt az alkalmat, örüljenek saját fiatalságuknak, mert ez életük legszebb időszaka – tanácsolta az Egyesület fővédnöke.

DSC_0059
A  tehetségnap alkalmából sor került a Magyar Tehetségsegítő Tanács díjának átadására is. A Tehetség Szolgálatáért díjat Somai József, az egyesület alapító tagja és kurátora vette át. Péntek János laudációjában elmondta: Somai József egész életét a közszolgálatnak szentelte; különösen fontos, hogy munkásságában szervesen kapcsolódik össze a múlt ismerete, értékek átmentése a jelen magyar közéletben való tevékeny és önzetlen részvételével, ami éppen a tehetségek támogatása. A díjat Sólyom László adta át.

   

kepszabadsagA bemutatkozó diákok a résztvevőket sokszínű előadásaikkal kápráztatták el. A rendezvényen egyaránt képviselve voltak a reál- és humántudományok, valamint a különböző művészetek is. Egy tizenhárom éves tanuló intelligens lakástervét mutatta be, egy másik tanuló jóvoltából továbbfejlesztett szellőztető-berendezés működésébe is bepillantást nyertünk, valamint matematikusok és informatikusok versenyeken elért beszámolóit is hallhattuk. Bemutatkoztak vers- és prózamondó tehetségeink, de saját irodalmi alkotásaikat is felolvasták néhányan. Egy testvérpár, miután sporttánccal bűvölte el a közönséget, bemutatta néptánctudását is. Furulya- és hegedűszó gyönyörködtette a zenekedvelőket, de a vizualitás is szerepet kapott két támogatottunk festményei, valamint egy érdekes homokgrafika-bemutató által.
                   
A tehetségnap nyertesei leginkább a résztvevők voltak. Tehetségeink sokszínűségükkel bizonyították, hogy emberi különbözőségünkben közös vonás, hogy mindannyian tehetségesek vagyunk valamilyen területen. Ahhoz, hogy egészséges, teljes emberekké váljunk, a bennünk levő tehetség-csírát kell megtalálnunk, és ápolnunk.
Programunkat Sólyom László jelenlétében egy közös kerekasztal-beszélgetés zárta, ahol a tehetségek segítésével kapcsolatos problémákról, kérdésekről beszélgethettek a jelenlevő diákok, tanárok, szülők és a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület kuratóriumának tagjai.

DSC_0186 DSC_0248

Nem csak a tehetségnap sikere, hanem az Egyesület nyolc éves múltja, valamint a számadatok is bizakodásra adnak okot: évente 350-400 diákot tudunk már támogatni, eddig összesen 250 millió forintot tudtunk eljuttatni a jó képességű, ám nehéz sorsú gyermekeknek. Ifjú tehetségeink előtt még sok lehetőség áll a bizonyításra. Egyesületünk tevékenysége – Sólyom László hasonlatával élve – a tehetség-piramis alapja lehetne, az a szint, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek elindulhassanak tudásuk fejlesztésének azon az útján, amely végül a piramis csúcsára vezethet. Programjainkkal igyekszünk nem csak anyagi támogatást, hanem biztatást is adni a diákoknak, hogy merjenek álmodni, továbblépni, mert mindig akadnak segítő kezek.
 

2011. március 29.

Tehetségpont:
Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Tehetség Program Új Széchenyi Terv Aegon