Magyar elnök irányítja az Európai Tehetségtanács hálózatszervező munkáját

Csermely Pétert, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnökét, a Semmelweis Egyetem professzorát választotta elnökévé az Európai Tehetségtanács (ECHA).

pava360_01Csermely Péter biokémikus és hálózatkutató, a Semmelweis Egyetem professzora. Csermely professzor neve jól ismert a hazai és európai tehetséggondozó színtéren mint a Kutató Diákok Mozgalmának elindítója vagy a kontinensnyi léptékű Network of Youth Excellence kezdeményezője. A tevékenységét egyebek mellett az Európai Unió Descartes-díjával és az Academia Europea tagjává való megválasztásával ismerték el. Csermely Péter a tehetséggondozás nemzetközi jó gyakorlatainak megosztása érdekében a közelmúltban kezdeményezte a budapesti Európai Tehetségközpont létrehozását.

Az ECHA új elnökeként Csermely Péter mindenekelőtt az Európai Tehetségtanács kapcsolati hálójának megerősítésével kíván foglalkozni. “Hálózatkutatóként megbizonyosodtam arról, hogy a komplex rendszerek, legyen az az emberi test, az agy, a társadalom vagy egy nagy intézmény, megerősödnek és megbízhatóbban működnek, ha az őket felépítő elemeket (sejteket, embereket vagy intézményeket) sokféle kapcsolat hálózza be. A sűrű kapcsolati háló jelentősége megsokszorozódik, ha nehézségekkel kell szembenéznünk, amikor például stressz éri a szervezetünket, vagy a válság következtében szűkülnek a források. Azt szeretném, ha az Európai Tehetségtanács a tehetséggondozás iránt elhivatott szakértők erős, sokféle kapcsolatrendszerrel behálózott, ugyanakkor nyitott és rugalmas hálózatként működne” – fejtette ki Csermely professzor.

echaA 2012. szeptember 12-16. között. “Az egész életet átfogó kreativitás” címmel megrendezett 13. ECHA konferencia előadásainak témái a kisgyermekkori tehetséggondozástól az időskori kreativitásig a teljes életpályát átfogták. A nemzetközi tudományok tanácskozásra egész Európából és a tengerentúlról több mint 250 résztvevő érkezett a németországi Münsterbe. A konferenciavezető előadója között volt mások mellett N. Colangelo, D. Feldman, J. Freeman, Ch. Fischer, T. Kirsi, J. Renzulli, J. Piirto, R. Subotnik, M. Sutherland és A. Ziegler. Magyarország képviseletében Csermely Péter a hálózatok szerepéről, Pressing Zsuzsanna, az ELTE PhD-hallgatója a versenyzés szerepéről, Péter-Szarka Szilvia (Debreceni Egyetem) és Fuszek Csilla (ELTE) az időskori kreativitásról tartott tudományos előadást. A 13. ECHA Konferencia alkalmából a magas IQ-val rendelkező embereket tömörítő Nemzetközi MENSA Egyesület életműdíját vehette át Franz Joseph Mönks, a hollandiai Nijmegen Egyetem professzora, az európai tehetségkutatás megalapozója.

A hálózatosodással foglalkozó szekcióban Fuszek Csilla igazgató bemutatta a közelmúltban alakult budapesti Európai Tehetségközpont terveit. Csermely Péter, az ECHA új elnöke úgy fogalmazott, hogy a budapesti centrum az Európai Tehetségtérkép létrehozásával elsősorban a hálózatszervezés támogatásával fog hozzájárulni az Európai Tehetségtanács munkájához.

2012. szeptember 21.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Tehetség Program Új Széchenyi Terv Aegon