„A határaim feszegetésével foglalkozom”

A „Felfedezettjeink” pályázatot 2011-ben hirdette meg először a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács. Az első győztesek egyikét, Vidákovich Sámuelt kérdeztük az elmúlt egy évről.

bogyole2011p_150Vidákovich Sámuel festő-grafikus a Felfedezettjeink pályázat első támogatottjainak egyike. Középiskolásként a grafika érdekelte jobban, díjnyertes borcímkéje több ezer üveget díszített.
Az egyetemen azonban festő szakon tanul.

Vidákovich Sámuelt az elmúlt egy év legfontosabb eseményeiről kérdeztük.

Tavaly érettségiztél. Hogyan alakultak azóta a tanulmányaid?

A Pécsi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium Reklámgrafika szakának elvégzése után felvételiztem a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Festő szakára. Itt Valkó László (Munkácsy-díjas festőművész) személyében találtam mesteremre, az ő útmutatásával folytatom festőművészeti tanulmányaimat. Az egyetemen, mint minden fiatal pályakezdő festőnövendék, a kereséssel, kísérletezéssel, korlátaim és határaim feszegetésével foglalkozom. Ezért az idei évben készült munkáimat javarész vázlatpontoknak tartom. Ezek később talán kibontakoznak, de mindenképpen olyan ismeretekkel gazdagítottak, amelyeket a jövőben más munkáimnál felhasználhatok.

Mire fordítottad a pályázaton elnyert összeget?

Nemzeti Tehetségsegítő Tanács anyagi támogatását főként a szakmai munkámhoz szükséges felszerelésekre és múzeumok belépőire költöttem, valamint részt tudtam venni egy velencei tanulmányúton.

Mit tekintesz az elmúlt egy év legnagyobb sikerének?

Idén sikernek könyvelhettem el, hogy megnyertem a Vylyan Pincészet "Bogyólé 2011" borcímketervező pályázatát, és részt vettem két csoportos kiállításon. A PTE Művészeti Karának pécsváradi alkotótelepének kiállításán, és a PTE Művészeti Karának "A művész oltára" című tematikus kiállításán.

Van-e már saját tanítványod?

Az egyetem mellett rendszeresen visszajárok a "művészeti gimibe" beszélgetni a régi tanáraimmal, és a fiatalabb diákokat pedig örömmel mentorálom. A jövőben minél nagyobb lépéseket szeretnék tenni a képzőművészet terén. Hosszútávon pedig szívesen tanítanék is.

 

2012. július 23.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Tehetség Program Új Széchenyi Terv Aegon