A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége felhívása Tehetségpontok akkreditációjára

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Szövetség) javasolja a már regisztrált Tehetségpontoknak a működésükre vonatkozó akkreditációt.  

Az elmúlt három év során 197 Tehetségpont nyerte el az akkreditált kiváló, 43 pedig az akkreditált minősítést. A Magyar Géniusz Program keretében kidolgozott minősítő eljárást a program eredményeinek fenntartását biztosító Nemzeti Tehetségpont jogosult lefolytatni. A Tehetségpontok számára a közelmúltban ismét megnyitottuk az akkreditációba való bejelentkezés lehetőségét, így 2013 nyaráig újabb 135 intézmény kapcsolódik be a tevékenységük szakmai minőségét vizsgáló eljárásba. A Nemzeti Tehetségpont az akkreditáció kiszolgálására online rendszert hozott létre, a 2013-ban induló akkreditációkat már ennek a felületnek a használatával bonyolítjuk le. Az online felület használatával kapcsolatban az akkreditációba bevont 135 Tehetségpontot és a szakértőket külön is tájékoztatjuk.

akkreditalt_kivalo_64 Akkreditált kiváló Tehetségpontok listája
akkreditalt_64 Akkreditált Tehetségpontok listája

 

A Tehetségpontok akkreditációjának fő célja:

  • elismerni a működő Tehetségpontok eddig elért eredményeit, meglévő szakmai értékeiket,
  • szakmai segítséget nyújtani a Tehetségpontok működésének személyi és szakmai megalapozásához, illetve további fejlődéséhez,
  • hozzájárulni a Tehetségpontok tehetségsegítő tevékenységének minőségi fejlődéséhez.
 
 Az akkreditációt követően a Tehetségpontok:
  • az akkreditáció tényét, valamint minősítési eredményét (Akkreditált Tehetségpont, Akkreditált Kiváló Tehetségpont) közlő tanúsítványt kapnak,
  • az akkreditáció minősítési eredményét tanúsító táblát kapnak,
  • speciális szakmai szolgáltatásokban (szakmai információk, továbbképzések, kiadványok, tanácsadás) részesülnek.

Belépés az akkreditációs online felületre (hamarosan elérhető!)
 
Az akkreditáció folyamata:
 
Lépés
Feladatok
Feladatot végzi
1.
1.1. Az akkreditációt kezdeményező Tehetségpont kitölti az online felületen a Tehetségpontok akkreditációjához készített Adatlapot.
Az akkreditációt kezdeményező Tehetségpont
2.
A MATEHETSZ ellenőrzi, majd összesíti a benyújtott kérelmeket.
MATEHETSZ
3.
A MATEHETSZ szükség szerinti konzultációs lehetőséget teremt az akkreditációra bejelentkezett Tehetségpontok részére.
MATEHETSZ
4.
4.1. A MATEHETSZ által felkért szakértők értékelik a formai és minimum követelményeknek történő megfelelést. Ennek alapján dönt az akkreditációs kérelem befogadhatóságáról.
4.2. Az akkreditáció második fázisában a MATEHETSZ két felkért szakértője helyszíni konzultáció keretében a Tehetségpont képviselőivel áttekinti a beküldött dokumentumokban leírt személyi és szakmai követelmények szerinti megfelelést.
4.3. Az akkreditációt végző szakemberek – a helyszínen szerzett tapasztalatok alapján is – javaslatot tesznek a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke által összehívott Tehetségpont Akkreditációs Bizottságnak az adott Tehetségpont 3 évre szóló minősítésére.
MATEHETSZ, szakértők, Tehetségpont, Tehetségpont Akkreditációs Bizottság
5.
A Tehetségpont Akkreditációs Bizottság jóváhagyását és döntését követően a Tehetségpontok képviselőinek átadjuk az akkreditáció eredményét igazoló oklevelet és a tanúsító táblát.
Tehetségpont, Tehetségpont Akkreditációs Bizottság
6.
A MATEHETSZ – felkért szakértők bevonásával – az akkreditációt követően időszakonként ellenőrzi a Tehetségpont akkreditációjában elfogadott feltételek meglétét, a tehetségsegítés szakmaiságát, a működés eredményességét és stabilitását.
MATEHETSZ
 

 

 

 


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Tehetség Program Új Széchenyi Terv Aegon